Verkleedkleren: jas uit vuilniszak maken

Verkleedkleren: jas uit vuilniszak maken

Als je een ‘vuilnisjas’ versiert, kun je er verschillende kostuums van maken. Plak er gele strepen op (schilder tape geel kleuren met waskrijt of stiften, of geel tape) en je hebt een ‘brandweerjas’. Met blauw/witte strepen lijkt het een politiejas en met oranjestrepen ben je nét een vuilnisman! Schilder tape (Afplaktape) heeft als voordeel dat je erop kunt schrijven. Het is overal te koop van smal tot breed.

Knip je punten onderaan de jas en plak je er ‘geheimzinnige dingen’ zoals veertjes, draden en spinnetjes op, lijkt het een heksenmantel! (De onderste strook er nu níet afknippen, want dan wordt hij te kort.)

Je kunt er ook mouwen in maken: Neem een brede strook van een vuilniszak, dubbelvouwen zodat er maar één naad hoeft worden dicht geplakt, leg die tegen het armsgat en knip het uiteinde scheef af. (Iets groter dan het armsgat.) Nu kan het vastgeplakt worden met tape, om het armsgat heen. Daarna de naad aan de onderkant van de mouw dichtplakken en de mouw op de goede lengte afknippen. Het wordt steviger als de naden aan de binnen en buitenkant worden vastgetaped.

  • Neem een stevige, donkerkleurige vuilniszak
  • Vouw helemaal open en knip een strook van de ‘open’ onderkant, (hoe lang moet de jas worden?) De strook kan later als ‘riem’ gebruikt worden.
  • Knip een hals uit de ‘dichte’ bovenkant. Niet te groot, kan later nog bijgeknipt worden.
  • Knip vanuit de hals, middenvoor, naar beneden. Nu is de jas ‘open’ van voren
  • Knip de hoeken van de vuilniszak, dit worden de armsgaten. De vuilniszak is vaak veel te breed, dus vanaf het halsgat een schouderbreedte stukje laten zitten en dan schuin naar beneden knippen
  • Plak strepen op de jas ter versiering. Schilder tape (afplaktape) is heel geschikt omdat je dat met stiften of waskrijt kunt kleuren. Je kunt er ook woorden als ‘brandweerman’ of allerlei toverspreuken op schrijven.
  • Met de strook kun je de ‘vuilnisjas’ om je middel dichtbinden.
  • Van een lange strook vuilniszak, kun je ook een brandweerslang maken; oprollen en stukjes gekleurd tape eromheen plakken. (Zet er een plastic brandweerhelm bij op, of maak die zelf van een rode strook; een vierkant lapje in de nek, vastnieten.)
  • Knip vierkanten en rechthoeken uit een vuilniszak en plak ze met tape op de jas vast. De bovenkant openlaten! Nu heb je een jas vol zakken.
  • Wil je de jas laten glinsteren, kun je er met plakband lovertjes of goudpapiertjes op plakken.