Tekenbeet? Dit kun je doen

Tekenbeet? Dit kun je doen

Introductie

​​​​​​​​​​​​​​De ziekte van Lyme is een vervelende infectieziekte die je kunt krijgen door een tekenbeet. Hoe eerder je een teek verwijderd van je huid, hoe kleiner de kans is dat hij je besmet met de bacterie die Lyme veroorzaakt. Controleer jezelf, je kinderen en eventueel hond dus direct als je buiten geweest bent. Zie je een teek zitten? Verwijder deze zo snel mogelijk. ​​​​​​​​​

Zoek naar een zwart puntje op de huid en kijk vooral op warme plekjes zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, rand van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Vind je een teek? Noteer de plaats op het lichaam waar deze zit en de datum waarop hij je misschien gebeten heft.

Teek verwijderen

Als de teek nog niet volgezogen is, kun je de teek met een kleefpleister of plakband heel makkelijk van de huid af trekken. In andere gevallen gebruik je een pincet om de teek te verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast zonder erin te knijpen.

Trek hem er rustig in één rechte beweging uit. Gebruik je een tekenpen, -lepel, -tang of -kaart? Volg dan de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat er geen delen van de teek in de huid achterblijven: dat kan ontstekingen veroorzaken.

Niet ontsmetten!

Gebruik geen alcohol, ontsmettingsmiddel of andere producten om de teek te ‘verdoven’ en probeer de teek zeker niet met een brandende sigaret of lucifer te verwijderen. Hierdoor zal de teek juist gif in de wond spuiten.

Naar de huisarts

Lukt het je niet de teek zelf te verwijderen of zit hij al meer dan 24 uur in de huid? Ga er dan mee naar de huisarts. Ook als er in de maanden na de beet een rode of blauwrode vlek of ring op de huid ontstaat, je jeuk of andere ziekteverschijnselen krijgt, ga je naar de huisarts