Goede voornemens, ook voor kinderen

Goede voornemens, ook voor kinderen

Na alle speculaas, chocoladeletters, uitgebreide kerstdiners en niet te vergeten de oliebollen, is het in januari tijd om weer gezond eten te gaan eten. Weet u nog, een aantal jaren geleden? Snoep gezond, eet een appel! Het zou een goed voornemen zijn om in het nieuwe jaar (bijna) geen snoep meer te kopen. Wat is er op tegen om een paar kleine tomaatjes, een stukje komkommer of wat fruit mee naar school te nemen? De kans is groot dat uw kind deze gezonde snacks net zo lekker vindt als snoep!
Een ander goed voornemen voor de kinderen zou zijn dat ze elkaar niet meer pesten. Daar ligt een mooie taak voor de (gast)ouders. Leg uw (oppas)kind uit dat iemand niet gepest zou moeten worden, alleen omdat dat kind er iets anders uit ziet of zich niet helemaal als de andere kinderen uit de groep gedraagt. Vraag het kind eens hoe hij of zij het zou vinden om zelf gepest te worden. Wedden dat hij dat niet leuk zou vinden. Wanneer een jong kind leert zich in te leven in de gevoelens van een ander, dan wordt dat vanzelfsprekend, zodat het als ouder kind of volwassene eerst nadenkt voordat het iemand pest, treitert of beledigd. Het is wel belangrijk dat u zelf het goede voorbeeld geeft!
Nog een idee voor een goed voornemen: probeer elke dag iets aardigs voor een ander te doen! Als iemand iets laat vallen, raap het dan even op, help een jonger broertje of zusje eens met huiswerk, ruim eens ongevraagd je kamer op of help spontaan met andere werkjes in huis. Het kind zal zien dat het leuk is om andere mensen blij te maken en als iedereen elke dag iets aardigs voor een ander doet, dan ziet de wereld er toch een stukje vrediger uit.