Doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes

Eerste tandjes

Het eerste tandje! Meestal komen de eerste tandjes door als je baby ongeveer 5 tot 6 maanden oud is, maar eerder of later kan natuurlijk ook. In de regel komen eerst de onderste snijtandjes door, vervolgens de twee middelste bovensnijtanden, gevolgd door de tanden aan weerszijden daarvan. Alle acht snijtanden – vier boven en vier onder – zijn meestal doorgekomen als je baby een jaar oud is.

Symptomen doorkomende tandjes

Veel kwaaltjes (luieruitslag, rode wangetjes, verhoging, huilerig) worden toegeschreven aan het krijgen van tandjes. Een echt verband is wetenschappelijk nooit aangetoond. Meestal zorgen doorbrekende tandjes er echter voor dat je baby wat zeurderig, huilerig en rusteloos wordt. Het kan ook dat hij ‘s nachts wat slechter slaapt. Zodra het tandje is doorgebroken, verdwijnen de klachten weer.

Baby’s bij wie tandjes doorkomen, kauwen vaak op speeltjes, vingers of wat me ze maar te pakken kunnen krijgen. Ook wrijven ze veel over hun gezicht, of beginnen ze te kwijlen. Om vast te stellen of jouw baby tandjes krijgt, kun je aan zijn tandvlees voelen. Een harde bobbel duidt op een tand die bezig is door te komen. Het tandvlees kan er bleek uitzien, maar soms ook juist rood en opgezet voordat de tand daadwerkelijk doorkomt.

Waar let je op?

Als het tandje is doorgekomen en er zijn geen nieuwe tandjes op komst, dan horen de klachten vanzelf weer te verdwijnen. Als dit niet zo is, kan het natuurlijk ook gewoon zijn dat je baby ziek is. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Het is dan ook beter om er niet automatisch vanuit te gaan dat alle klachten van je kind veroorzaakt worden door zijn doorkomende tandjes.

Wanneer raadpleeg je een dokter?

Bij ernstige of lang aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te raadplegen. Dit geldt vooral bij hoge koorts en koorts die langer dan drie dagen aanhoudt.

Wat kun je zelf doen? 

De klachten zijn niet te voorkomen, maar je kunt de pijn die je baby voelt wel aanzienlijk verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kun je je vinger of de bolle kant van een theelepel gebruiken. Ook kun je je kind laten bijten op bijvoorbeeld een (gekoelde) bijtring of een rammelaar.

Middelen tegen de pijn?

Er zijn verschillende (genees)middelen die kunnen helpen om de pijn bij doorkomende tandjes te verzachten.

  • Je kunt een homeopathisch kindergeneesmiddel gebruiken, bijvoorbeeld Chamodent van VSM. Chamodent suikervrije druppels verzacht de pijn bij doorkomende tandjes. Het bevat vijf verschillende homeopathische bestanddelen die ook de bijkomende klachten opvangen, zoals koorts, diarree, hangerigheid, onrust en slechte eetlust. Bovendien kan het helpen een oorontsteking te voorkomen.
  • Je kunt een regulier geneesmiddel gebruiken, zoals Dentinox-druppels, met lidocaïne. Deze stof verdooft het tandvlees, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt de druppels met een wattenstaafje maximaal vier keer per dag op de pijnlijke plaats aanbrengen. Je baby mag hierna drie kwartier niet eten of drinken, omdat anders de druppels wegspoelen. Door de verdovende werking op tong en mondslijmvlies bestaat ook de kans op verslikking als je je kleine laat drinken of eten.
  • Bij niet al te hoge koorts kun je eventueel, bij voorkeur na overleg met je arts of apotheek, een paracetamol-zetpil van 120 mg. geven.
  • Een bijtring helpt het gevoelige tandvlees van je baby te verzachten.

Tandjes poetsen

Bij doorbraak van een tandje is het glazuur nog niet uitgehard. Hierdoor is het glazuur makkelijker oplosbaar onder invloed van zuren en is de kans op het ontstaan van tandbederf (cariës en tanderosie) groter. Vermijd ook om deze reden (continue) zuigen op een flesje met sap of melk. Het is belangrijk om direct na het doorbreken van het eerste tandje te starten met eenmaal daags poetsen met een peutertandpasta (extra fluor geven is in principe niet nodig).