10e Nationale Buitenspeeldag op 14 juni a.s.

10e Nationale Buitenspeeldag op 14 juni a.s.

Naar buiten tijdens 10e Buitenspeeldag

De nationale Buitenspeeldag wordt op 14 juni a.s. voor de tiende keer gehouden. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland ‘één grote speelplek’ te maken.

Eén op de vijf kinderen speelt niet of slechts één keer per week vrij buiten, dat is behoorlijk alarmerend.

Sinds tien jaar organiseert Jantje Beton de jaarlijkse Buitenspeeldag. ‘Buitenspelen is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Eén op de vijf kinderen speelt niet of slechts één keer per week vrij buiten, dat is behoorlijk alarmerend’, laat de organisatie in een persbericht weten.

Buitenspelen essentieel voor ontwikkeling

‘We willen kinderen massaal laten ervaren hoe leuk het is om de wereld buiten te ontdekken. Buiten is ook dé plek voor hen om hun batterij op te laden of juist te ontladen. En dat is niet alleen leuk, maar ook erg noodzakelijk. Bovendien is buitenspelen essentieel voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Kinderen leren spelenderwijs het best. Iets dat in de huidige, prestatiegerichte maatschappij niet genoeg onder de aandacht gebracht kan worden.’

Daarom riep Jantje Beton tien jaar geleden de Buitenspeeldag in het leven. ‘Tijdens deze dag kunnen kinderen ervaren hoe leuk het is om buiten met buurtgenootjes lol te hebben.’

Aanmelden

Ruim 350 scholen, bedrijven, buurtverenigingen, ouders, gemeenten en kinderen hebben een activiteit aangemeld. Van hindernisbanen en oud-Hollandse spellen tot kliederen met water in de zon of juist in de regen. Een activiteit aanmelden kan nog tot 14 juni via https://www.jantjebeton.nl/buitenspeeldag/. Iedereen die een Buitenspeeldag activiteit aanmeldt, ontvangt ondersteuning in de vorm van tips, promotiemateriaal en leuke activiteit-ideeën.